Muu teollisuus

Suomen suurimman myllyn prosesseissa kosketukseton pinnanmittaus on välttämätöntä

Fazer Mylly on Suomen suurin mylly ja se on edustanut alan parasta ammatillista osaamista jo vuodesta 1971. Fazer Myllyn päivittäinen kapasiteetti on 660 tonnia ja sen laajassa tuotevalikoimassa on jauhoja, sekoituksia, leivänparanteita, kauraa, erikoisaineksia ja kuluttajatuotteita. Kaikki tuotteet valmistetaan luonnollisista raaka-aineista tiukkoja standardeja noudattaen.

Pinnanmittaus vaativissa olosuhteissa tarvitsee erittäin luotettavat laitteet

Viljasiilojen täsmällinen pinnanmittaus on tärkeä osatekijä Fazer Myllyn koko tuotantoprosessin sujuvuuden kannalta. Viljasiilot asettavat pinnanmittaukselle erityisiä haasteita, koska viljan purku siiloon aiheuttaa erittäin voimakasta pölyämistä ja toisaalta, koska mitattava pinta on siiloissa epätasainen.

”Meillä oli joskus aikaisemmin käytössä kosketuksellisia punnuksia. Nämä ”hämähäkkianturit” jäivät kuitenkin usein jumiin ja aloimme kartoittaa vaihtoehtoista tapaa tehdä pinnanmittaus luotettavasti”, kertoo Fazer Myllyn sähkökunnossapitopäällikkö Ismo Heinonen, ja jatkaa ”Me Fazer Myllyllä olemme siirtyneet käyttämään pinnanmittauksessa kosketuksetonta mikroaaltotutkaa. Koska kyseessä on elintarvikeprosessi, laitteen mahdollistama kontaktiton mittaus ilman mahdollisuutta irtoavien osien joutumisesta lopputuotteeseen on erittäin tärkeää.”

Yhteistyö Kontramin kanssa on ollut erinomaista. Jo käyttöönottovaiheessa Kontramin asiantuntija oli paikalla. Asiakaspalvelu pelaa ja aina, kun meillä on jotain kysyttävää, saamme vastauksen nopeasti. VEGAn mikroaaltotutkat ovat meille tulevaisuudessakin ensisijainen vaihtoehto.

Fazer Myllyn sähkökunnossapitopäällikkö Ismo Heinonen

Kosketukseton pinnanmittaus mahdollisti halutun mittaustarkkuuden

Mikroaaltotutkalla toteutetussa pinnanmittaussoveluksessa lyhyet mikroaaltoimpulssit johdetaan linssin tai antennin kautta mitattavaan säiliöön. Mitattavan aineen pinnasta heijastunut signaali palaa takaisin tutkalle, jossa taajuusmoduloidun signaalin vaihemuutosta mitataan. Tutkan kapea keila ja edistyksellinen signaalinkäsittelyohjelmisto mahdollistavat tarkan mittaustuloksen pölyävässä ja holvaavassa ympäristössä. 

”Pinnanmittauslaitteissa on eroja, me luotamme VEGA:an. Koska mitattavan aineen antama heijaste on heikko, laitteilta vaaditaan erityisominaisuuksia. Hyvän suuntautuvuutensa ansiosta siiloissa olevat rakenteet tai seinille kertyvät materiaalikerrostumat eivät häiritse mikroaaltotutkaa. Olemme olleet tyytyväisiä”, kertoo Ismo Heinonen.

Toimittajasta kumppaniksi

Pinnanmittauslaitteina Fazer Mylly käyttää Kontram Oy:n toimittamia VEGA 80 GHz mikroaaltotutkia. Kontramin ja Fazer Myllyn tiivis yhteistyö on jatkunut jo vuosien ajan ja toimittajasuhde on muuttunut kumppanuudeksi.

Fazer Mylly on Suomen suurin mylly ja se on edustanut alan parasta ammatillista osaamista jo vuodesta 1971. Fazer Myllyllä on vehnä-, ruis- ja kauramyllyjä Suomessa ja Ruotsissa. Niissä valmistetaan jauhoja, hiutaleita, leivontaseoksia, raaka-aineratkaisuja, puuroa ja mysliä. Suomen Fazer Mylly on ainoa AIB:n sertifioima mylly Pohjoismaissa. Fazer Mylly vie kauraa 30 maahan Euroopan, Venäjän, Aasian ja Pohjois-Amerikan markkinoilla. Yhtiöllä on n. 80 työntekijää.

Lue myös

Vastuullisuus ja ympäristöarvot ohjaavat investointia moderniin biotuote­tehtaaseen

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on tehnyt investointipäätöksen uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin. Investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa ja se on Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi kotimaahan.

Lue lisää

Maailman johtava laser­teknologia­yhtiö panostaa parhaisiin mittalaitteisiin

Modulight nousi maailmanmaineeseen ainutlaatuisten laserlaitteidensa avulla. Menestyksen takana on huippuosaaminen ja sen perustana pitkäjänteinen tuotekehitys. Tuotteiden valmistus Suomessa takaa sen, että laadusta ja toimituksista pystytään pitämään kiinni.

Lue lisää

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas luottaa Kontramin virtausmittareihin

Metsä Groupin biotuotetehdas oli valmistuessaan Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, 1,2 miljardia euroa. Modernilla tehtaalla sähköautomaatiolaitteilta vaadittaan erityistä sopivuutta tehtaan uudenlaisiin tarpeisiin.

Lue lisää